19 jan, 2021, 02:51

Nieuws:

Herregistratie forum noodzakelijk (veiligheidsoverweging)


avatar_lidy

Foto's bewerken

Gestart door lidy, 17 aug, 2020, 18:11

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lidy


Wat vinden jullie daar eigenlijk van? Ben je voor/tegen? Hoever mag je gaan?

EviZ

Elke digitale foto is per definitie een bewerkte foto (dus ook de zogenaamde Straight out of Camera (SOOC)) en behalve bij journalistiek en documentaire wat mij betreft geen beperkingen. Het is een kwestie van smaak. En ik vind ook lang niet alles mooi  ;)

Pentax4ever

Bewerken is als je in RAW fotografeert onmisbaar en in feite niets anders dan wat we vroeger in de donkere kamer deden. De mogelijkheden in dit digitale tijdperk gaan ondertussen wel veel verder natuurlijk. Ik vind dat niet bezwaarlijk voor zover het een enigszins realistische weergave van de werkelijkheid is. En daarin gaat men soms veel te ver.
Ik las onlangs over a.i-software die zo ver ontwikkeld is is dat je "op commando" een foto kunt maken van een niet bestaand persoon waarbij je helemaal niet kunt herkennen dat het "fake" is. M.a.w. je hebt in de toekomst niet eens een fototoestel meer nodig maar je geeft aan wat je wilt zien en het wordt voor je gemaakt; puur softwarematig. Dat gaat n.m.m. duidelijk veel te ver maar de tijd staat niet stil (de eerste stofzuiger werd door de huisvrouwen van toen ook argwanend ontvangen) en er zal ongetwijfeld markt voor zijn in de toekomst.     

lidy

Ja, zo denk ik er ook over: elke foto is sowieso al bewerkt. Je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld gedeeltes van de lucht bewerken en dat kan met veel programma's. Dat kan heel natuurlijk overkomen. Vandaar dat ik zeg: WYSIWYG is niet meer - bij foto's niet in elk geval. Al schroef je de vibrance maar een beetje op, dan doe je ook al aan het 'mooier maken' van de werkelijkheid.

Wunigard

Maar geeft je camera altijd de werkelijkheid weer? Soms is er behoorlijk veel soep nodig om tot datgene te komen wat ik gezien heb. En soms verbaas ik me er over dat een camera iets mooier heeft gezien dan dat het werkelijk was. Vooral de nightview van een telefooncamera.

Sakura

Inkleuren van foto's is al heel oud. Niets nieuws onder de zon. Maar vroeger was het wel erg charmant (en extreem duur)

korte google aktie?

fototje van https://www.brocante-webwinkel-aldennij.nl

ingekleurde foto.jpg

K1-II, D-BG6, DA* 16-55mm, D(-F)A* 60-250mm, D-FA Macro 100mm, SMC M 50mm f/ 1:2+1:1.7+1:1.4+1:1.2, SMC M 135mm, SMC 1.7 AF adapter, WALIMEX 8mm, Vivitar Series 1 70-210mm, Metz 45 CT-5, AF540FGZII, Metz 26 AF-2