avatar_Guido Franssens

Frisse krachtige resultaten na enkele muisklikken.

Gestart door Guido Franssens, 27 jul, 2021, 18:28

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Guido Franssens

Mijn tutor destijds, de redacteur van een Duitse krant. zei steeds "zorg voor een krachtig fris resultaat". De kranten konden destijds alleen gerasterde zwart wit opnamen weergeven. Dus een flink verhoogd contrast deed het. Verlies in de hooglichten en de donkere partijen waren niet zo belangrijk er ging in de druk sowieso nog een hoop verloren.

Maar ook bij digitale opnamen is het belangrijk om "frisse en krachtige" resultaten neer te zetten. Het vergroot de scherpte indruk en de algemene indruk over de foto.

Levels nakijken en evt optrekken. Voor profs in beeldbewerking is dit de eerste en meest noodzakelijke stap.
Je bereikt "levels" in de meeste fotosoftware programma's met Ctrl L" (windows) of "CMD L" (Mac) Wie hulp nodig heeft vraagt maar.
Bij een raw conversie is de bewerking ongeveer gelijk. Ook daar kan je histogram aanpassingen doen. Het gebruikte programma hier is Affinity foto op een imac. Het het ooit gedaan met Paint shop Pro, diverse versies van Photoshop alsook met verschillende rawconverters.

Een onbewerkte voorbeeld opname (foto1)

Het Level menu (foto2)

De bewerkte foto na aanpassen levels (foto3) Je ziet dat de rechter slider (White level) tot tegen het histogram geschoven is. De linker slider (Black Level) is ook lichtjes naar rechts getrokken. Je ziet het resultaat rechtstreeks op je scherm. En dus: zorg voor krachtige en frisse resultaten.