22 jan, 2022, 01:07

Nieuws:

Bij het oude forum inloggen met oude inlog gegevens


avatar_Pentax4ever

Straatfotografie

Gestart door Pentax4ever, 03 jul, 2020, 13:21

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pentax4ever

03 jul, 2020, 13:21 Laatste wijziging: 03 jul, 2020, 13:24 door Pentax4ever

Een al wat oudere foto (met de K10D) in de categorie "straatfotografie".
Zelf vond ik deze wel geslaagd...........maar wat vinden jullie?

Iso 200 1/250 70 mm. F9,5

lidy

Nou, de eerste regel luidt: Take your time to answer. Dié regel heeft iedereen in elk geval ter harte genomen. ;)

Ik kan je wel zeggen dat de foto mij erg aanspreekt, maar dat wil je niet horen, je wilt weten waarom. Vanwege tijdgebrek vandaag moet ik dat nog even ordenen, dus komt nog. :)

lucien

Haaa... Die gouwe ouwe K10, wat heb ik genoten van die camera. Mijn eerste digitale spiegelreflex. Die camera heeft er voor gezorgd dat ik mijn oude hobby weer heb opgenomen. :-))

Straatfotografie vind ik fantastisch om te zien, zelf heb ik het ook wel eens geprobeerd, maar ik ben niet zo iemand die een camera op vreemde mensen richt.... Daarom tonen mijn straatfoto's meestal ruggen i.p.v. mensen.
Dat gevoel heb ik hier ook... Dit terwijl de foto op zich heel veel te vertellen heeft en mooie details toont.
En natuurlijk moet een straatfoto in zwart/wit zijn....

Sakura

Nu ben ik absoluut geen specialist in straatfotografie, is iets waar ik mij (nog) niet mee bezig hou, en dat zal waarschijnlijk ook te zien zijn aan mijn commentaar  >:D

Ik vind het wel een fraaie sprekende foto.

Het enige minpunt vind ik de linkerpersoon op de foto, in die zin dat hij een raamlat voor zijn hoofd heeft.
Maar dan beoordeel ik de foto waarschijnlijk alweer helemaal verkeerd omdat je bij straatfotografie voor je compositie afhankelijk bent van wat er voor je lens voorbij komt.  8)

K1-II, D-BG6, DA* 16-55mm, D FA 24+70, D(-F)A* 60-250mm, D-FA 150-450, D-FA Macro 100mm,
SMC M 50mm f/ 1:2+1:1.7+1:1.4+1:1.2, SMC M 135mm,  WALIMEX 8mm, Vivitar Series 1 70-210mm, Metz 45 CT-5, AF540FGZII, Metz 26 AF-2

lidy

03 jul, 2020, 21:40 #4 Laatste wijziging: 03 jul, 2020, 21:44 door lidy
Nou, hierom spreekt de foto mij zeer aan:

  • je hebt een, zo te zien, oud pand, van zijn beste kant gefotografeerd ;)
  • muren met geschiedenis en vol 'littekens', waar dingen aan bevestigd zijn, doorheen geboord zelfs, halve steentjes, scheuren, wat scheefgezakt?, kortom er is heel veel te zien
  • veeeeel lijnen ook, maar toch wordt mijn oog onmiddellijk getrokken naar het meisje in de streepjestrui, mooi dat ze met haar rug naar je toe zit, dat maakt - voor mij - het beeld sterker. Ik word nu niet afgeleid door een gezicht of uitdrukking, en haar spiegelbeeld doet mooi mee! Haar streepjestrui is een fraaie onderbreking van het wat fijnere patroon dat de muren te zien geven
  • wat ik niet helemaal goed kan zien, maar wel vermoed: zitten er haakse hoeken in de muren, ik bedoel: steken sommige delen meer uit dan andere?
  • alle kleine streepjes/lijnen worden nog eens mooi benadrukt door de dakgoot/horizontale raamstijlen en voor de afwisseling op een paar plaatsen onderbroken door verticalen
  • tenslotte: dit soort foto vind ik inderdaad het mooist in z/w; kleur zou er mi afbreuk aan doen, en contrastrijk, maar dat past hier goed
  • het enige wat ik zelf anders gedaan zou hebben, is dat ik het hekje/de buis schuin linksonder het open raam weggehaald zou hebben, hoewel het ook wel weer nieuwsgierigheid oproept: wat is dat, waarom zit dat daar?

Echt een heel mooie foto!

Jan

In de basis een interessante foto, maar ik vind het een beetje rommelig overkomen. Ik ben begonnen met de kniptool erop los te laten en daarmee een beetje extra te croppen. Dan valt het stukje regenpijp rechtsboven weg en die hele scheve dakgoot. Aan de linkerkant ben ik net voorbij de scheiding gegaan maar niet tot de rand en aan de onderkant, net onder het raamkozijn en net boven dat hokje(?). Dan wordt de foto al wat rustiger en prettiger om naar te kijken. Althans voor mij dan, want smaken verschillen natuurlijk. Verder helt het een beetje naar rechts, dus zou ik het wat rechter zetten. Zwart/wit met een hard contrast is een prima keuze. De volgende keer zou ik het raam een beetje uit het midden proberen te houden, maar ik heb natuurlijk geen idee wat je er dan links of rechts voor terugkrijgt. Het figuur in de raam is leuk en dat geldt ook voor de spiegeling ervan in de ruit. Ik twijfel over de vogelstront op het ruitje boven de persoon. Weghalen of niet? Ik denk dat ik het weg zou halen. Het is wel een boeiende foto, want je blijft denken wat het precies is. Ik hou het op een studentenhuis (anti-kraak o.i.d.).

Groet, Jan

Sakura

Ik zie nu pas dat "mijn persoon links" een spiegelbeeld is. Er zit wel iets geks in, alsof er bijvoorbeeld een tekening koker of zo in het raamkozijn staat. Er staat namelijk iets daar waardoor ik mijn eerdere conclusie van een 2de persoon trok.

K1-II, D-BG6, DA* 16-55mm, D FA 24+70, D(-F)A* 60-250mm, D-FA 150-450, D-FA Macro 100mm,
SMC M 50mm f/ 1:2+1:1.7+1:1.4+1:1.2, SMC M 135mm,  WALIMEX 8mm, Vivitar Series 1 70-210mm, Metz 45 CT-5, AF540FGZII, Metz 26 AF-2

Jan

Citaat van: Sakura op 03 jul, 2020, 23:35 Ik zie nu pas dat "mijn persoon links" een spiegelbeeld is. Er zit wel iets geks in, alsof er bijvoorbeeld een tekening koker of zo in het raamkozijn staat. Er staat namelijk iets daar waardoor ik mijn eerdere conclusie van een 2de persoon trok.

Er staat volgens mij een balk in het kozijn om het raam open te houden :)

Pentax4ever

04 jul, 2020, 20:04 #8 Laatste wijziging: 05 jul, 2020, 09:21 door Pentax4ever
Prachtig dat er zoveel commentaar is gekomen op de foto die ik geplaatst heb..
De opname stamt uit de tijd dat ik weer een (digitale) camera had aangeschaft. Na de analoge tijd heb ik jarenlang "stil gelegen" en toen op een gegeven moment de K10D gekocht; fantastisch toestel vond ik toen en dat is nog steeds zo volgens mij.
Ze zijn nu regelmatig te koop voor minder dan € 100,-. Ik ga er nog eens een kopen denken puur uit nostalgische overwegingen.
Ik was in die tijd net lid geworden van een fotoclubje en een van de eerste opdrachten was straatfotografie (in Eindhoven) gecombineerd met het thema "lente". Toen ik langs deze oude gevel kwam (ik vermoed inderdaad een studentenwoning) en deze scene aantrof vond ik die goed passen bij het thema lente omdat het meisje in de raam-opening zat om van een van de eerste lentedagen te genieten.

Het was vooral snel afdrukken, ik heb niet lang nagedacht over compositie e.d. Het was overigens van oorsprong wel een rechte muur zonder hoeken o.i.d. maar wel stokoud en dat is goed te zien. De foto is inderdaad wat rommelig. Mij stoorde dat niet zo daarom heb ik daar bij het bijsnijden geen aandacht aan besteed. Helaas beschik ik niet meer over het het originele RAW-bestand van toen. Daarom kan ik kan niet meer kiezen voor een nieuwe bewerking of andere uitsnede van het origineel. Op basis van jullie opmerkingen en tips zou ik dan zeker een andere keuzes maken.

Ik ben benieuwd naar de volgende foto waar we op mogen "schieten".

Ter aanvulling:
In 2019 heb ik nogmaals een foto genomen van dezelfde zijmuur van dit pand wel vanuit een iets andere hoek. Er is weinig veranderd sinds 2013

lucien

Typisch een geveltje waar je tientallen detailfoto's van kan maken.

Sakura

Onwijs gaaf om het verschil te zien tussen een niet al te  bijzondere kleurenfoto en een erg fraaie zwartwit foto. Het blijft onvoorstelbaar hoeveel zwartwit toevoegt aan de sfeer van een foto.

K1-II, D-BG6, DA* 16-55mm, D FA 24+70, D(-F)A* 60-250mm, D-FA 150-450, D-FA Macro 100mm,
SMC M 50mm f/ 1:2+1:1.7+1:1.4+1:1.2, SMC M 135mm,  WALIMEX 8mm, Vivitar Series 1 70-210mm, Metz 45 CT-5, AF540FGZII, Metz 26 AF-2